Wat is aanranding van de eerbaarheid? 

Er is sprake van aanranding wanneer er seksuele handelingen op een persoon worden gesteld en die persoon daar geen toestemming voor geeft. Onder deze definitie worden ook de situaties verstaan waarbij ervoor wordt gezorgd dat een persoon, die niet instemt, getuige is van seksuele handelingen of seksueel misbruik.

Wat is het verschil tussen ‘aanranding’ en ‘aantasting van de seksuele integriteit’?

“Aantasting van de seksuele integriteit” is hetzelfde als “aanranding van de eerbaarheid”. Het seksueel strafrecht gebruikt deze nieuwe term sinds 2022. Als een aanranding heeft plaatsgevonden voor de invoering van de nieuwe strafwet, zal op een dagvaarding nog steeds “aanranding van de eerbaarheid” vermeld staan. Voor alle feiten nadien, spreekt men over ‘aantasting van de seksuele integriteit’.

Wat zijn voorbeelden van aanranding?

Hierbij kan gerefereerd worden naar situaties waarin er sprake is van ongewenste aanrakingen, strelingen of kussen, het onder dwang tonen van geslachtsdelen, masturbatie op een slachtoffer, … 

Advocaat aanranding

Veelgestelde vragen over aanranding

Het is absoluut niet noodzakelijk dat er fysiek geweld of fysieke dreigementen plaatsvinden om van aanranding te spreken. Slachtoffers kunnen namelijk onder verschillende omstandigheden aangerand worden. Het misdrijf aanranding is het stellen van elke vorm van seksuele handeling zonder toestemming van het slachtoffer.

De wetgever stelt het misdrijf aantasting van de seksuele integriteit strafbaar. Als een dader schuldig wordt bevonden, kan er sprake zijn van gevangenisstraffen die oplopen tot 5 jaar opsluiting. De straf is afhankelijk van heel wat factoren, zoals: 

  • de ernst van de aanranding

  • het al dan niet gebruik van fysiek geweld of dreigementen

  • de leeftijd van het slachtoffer

  • de gevolgen voor het slachtoffer

  • de aanwezigheid van verzwarende omstandigheden zoals bijvoorbeeld de dood van het slachtoffer

  • welke ontuchtige handelingen er gesteld zijn

  • is er seksueel geweld gebruikt?

  • is er sprake geweest van seksueel verkeer?

  • het aantal aanrandingen van de dader

  • de misdadige bedoelingen van de dader

  • … 

Ja, het misdrijf aanranding wordt strafbaar gesteld met 5 jaar gevangenisstraf. We omschrijven dit als de ‘basis straf’. Daarbovenop zijn er nog verzwarende omstandigheden mogelijk die ook een invloed hebben op de strafmaat. Als de aanranding dood tot gevolg heeft, is er een gevangenisstraf tot 30 jaar mogelijk. In de praktijk gaat aanranding vaak gepaard met zwaar geweld waardoor de aanranding kan bestraft worden met een gevangenisstraf tussen de 15 en 20 jaar.

Verkrachting gaat om elke daad die volledig of gedeeltelijk gepaard gaat met seksuele penetratie, van welke aard dan ook of welk middel dat dan ook wordt gebruikt. Deze daad wordt gepleegd op een persoon of met behulp van een persoon die daar niet in toestemt. Bij het strafbaar feit aanranding is er geen sprake van penetratie.

In eerste instantie is het belangrijk om een aangifte te doen bij de politie. Je kan ook steeds slachtofferzorg bellen via het gratis telefoonnummer 1712. Zij bieden 24/7 een luisterend oor.

Als gespecialiseerde advocaat in aanrandingszaken begrijpen we de cruciale noodzaak om altijd bereikbaar te zijn. Daarom kun je ons 24/7, elke dag bereiken. Ons telefoonnummer is 0487 44 07 20.

Het neusje van de zalm onder de advocatuur!
Zwijgrecht verdachte
sharon
Sanne is een advocate met kennis van zaken. Iemand die gelooft in haar cliënten. Geeft heel veel feedback en is eerlijk in haar beoordelingen. Benadert u als mens en geeft u volledige support.
Zwijgrecht verdachte
Eric
Fijne en persoonlijke representatie
Zwijgrecht verdachte
Michelle

Hoe werken wij

Bespreek uw
probleem

Bij ons kan u discreet en vertrouwelijk terecht. Praat 24/7 met een advocaat gespecialiseerd in aanranding. Wij bieden graag een luisterend oor.

Ontvang
vrijblijvend advies

Door onze uitgebreide ervaring in aanrandingszaken weten wij als geen ander hoe wij jou kunnen bijstaan. Ons eerste gesprek is altijd volledig gratis en vrijblijvend.

Professionele
bijstand

Als u er na ons adviserend gesprek van overtuigd bent dat wij jou ook in de verdere procedure kunnen bijstaan, doen we dit met volle overgave. Op deze manier ontvang jij de juridische verdediging die je verdient.

× Advies nodig?