Wat is grooming? 

Grooming wordt omschreven als “het benaderen van een minderjarige voor seksuele doeleinden“. Een minderjarige gaat meestal online worden gecontacteerd waarop een voorstel tot ontmoeting volgt. De dader bouwt in dit geval een vertrouwensrelatie op en bij de ontmoeting kan worden overgegaan tot (seksueel misbruik of) seksuele handelingen. 

Hoe gaat een groomer tewerk? 

Daders gaan jongeren meestal online benaderen. Door de informaticamaatschappij waarin we leven is veel informatie over personen terug te vinden op het internet. Een groomer zal hiervan gebruik maken door de informatie dat over het slachtoffer online vindbaar is, ook te gebruiken om een vertrouwensband op te bouwen. Een dader kan zich daarnaast voordoen als een minderjarige door middel van bijvoorbeeld een fake profiel aan te maken, hij/zij kan jongerentaal of chattaal gebruiken om zo nog meer vertrouwen op te wekken. Stelselmatig wordt het vertrouwen dus opgebouwd zodat de dader op korte of lange termijn kan toeslaan. Meestal is het een fenomeen dat online gebeurt. Contacten worden meestal gelegd via sociale media.

Is grooming strafbaar?

Daders van grooming kunnen bestraft worden met gevangenisstraffen van drie tot vijf jaar. Het gaat hier dus wel degelijk om een misdrijf dat zeer serieus wordt genomen in het seksueel strafrecht. De politie zal onderzoeken hoe het slachtoffer van grooming werd benaderd, welke voorstellen er zijn gedaan, of er al een ontmoeting heeft plaatsgevonden en welke handelingen er zijn gesteld.

advocaat grooming

Veelgestelde vragen over grooming

Als een onbekende online contact zoekt, is het belangrijk om hier voorzichtig mee om te gaan. Vraagt deze persoon veel persoonlijke informatie? Ontvang je zomaar vriendschapsverzoeken via sociale media? Zijn er seksueel getinte vragen in de gesprekken? Worden er vragen gesteld over seksuele voorkeur Vraagt de persoon om te chatten via webcam of meer gegevens zoals telefoonnummer of email? Vaak gaan groomers zich voordoen als jongere om zo andere jongeren te ontmoeten. Hierbij willen ze de jongeren leren kennen en delen ze in hun online contact ook vaak seksuele ervaringen of seksueel advies. Online grooming is een proces waarbij de dader stelselmatig vertrouwen probeert op te wekken. Als je twijfelt, is het aan te raden om het online contact af te breken. Laat nergens online sporen na en deel geen gevoelige gegevens met vreemden. Als je toch wil afspreken met iemand die je niet kent, kan je best een vriend of vrienden meenemen bij de eerste ontmoeting.

Bij grooming gaat het om een voorbereidingsfase die moet voorzien in de mogelijkheid om nadien over te gaan tot seksueel misbruik. De slachtoffers van grooming zijn vaak minderjarigen waardoor dit in het strafwetboek redelijk streng strafbaar gesteld is.

Grooming kan, wanneer er gevolgen worden gegeven aan de voorbereidingen, eveneens leiden tot seksueel misbruik of kinderpornografie. Het onderzoek naar de onderliggende intenties is bij de beoordeling hiervan van cruciaal belang. 

Bij sexting is er sprake van het versturen of ontvangen van berichten waarin (half) naakte, suggestieve beelden of boodschappen verspreid worden. Sexting is ook strafbaar maar op een andere manier omdat het hier gaat om andere seksuele doeleinden.

Als slachtoffer is het vooral belangrijk om weten dat je er niet alleen voorstaat. Je kan Child Focus op elk moment van de dag contacteren via het nummer 116 000 of een e mail sturen naar 116000@childfocus.org. Je kan ook contact opnemen met de politie of praten met familie en vrienden. Als je juridische bijstand van een zedenfeiten advocaat gespecialiseerd in grooming wenst, kan je ook altijd contact met ons opnemen. Wij zijn eveneens 24/7 bereikbaar.

Zeer goede opvolging van mijn dossier!
Zwijgrecht verdachte
J.
Na een periode van 5 jaar heeft Sanne mij perfect bijgestaan gedurende mijn gehele zaak. Het adviseren, bijstaan alsmede betrokkenheid bij de zaak heb ik als grote pluspunt ervaren!
Zwijgrecht verdachte
DELANO
Professioneel, gedreven en met een duidelijke visie. Een ruwe diamant onder de Belgische strafpleiters. Absolute aanrader!
Zwijgrecht verdachte
Sharon

Hoe werken wij

Bespreek uw
probleem

Bij ons kan u discreet en vertrouwelijk terecht. Praat 24/7 met een advocaat gespecialiseerd in aanranding. Wij bieden graag een luisterend oor.

Ontvang
vrijblijvend advies

Door onze uitgebreide ervaring in aanrandingszaken weten wij als geen ander hoe wij jou kunnen bijstaan. Ons eerste gesprek is altijd volledig gratis en vrijblijvend.

Professionele
bijstand

Als u er na ons adviserend gesprek van overtuigd bent dat wij jou ook in de verdere procedure kunnen bijstaan, doen we dit met volle overgave. Op deze manier ontvang jij de juridische verdediging die je verdient.

× Advies nodig?