Wat is incest?

Van incest is sprake wanneer er seksuele handelingen worden gesteld ten aanzien van:

  • een minderjarige en een bloedverwant of aanverwant in de rechte opgaande lijn (bv. ouder(s), stiefouder(s), grootouder(s),…)
  • een minderjarige en (de bloedverwant van) een adoptant
  • een minderjarige en een bloedverwant of aanverwant in de zijlijn tot de derde graad (bv. broer, zus, nonkel, tante,…)
  • een minderjarige en ieder ander persoon die een soortgelijke positie heeft in het gezin (bv. stiefbroer, plusouder,…)

Enkel in geval van bovenstaande personen geldt de verbodsbepaling van seksuele handelingen. Seksuele handelingen met toestemming tussen een minderjarige van boven de 16 jaar en andere verwanten zijn dus niet verboden. 

Welke straffen kan je oplopen bij incest? 

Afhankelijk van de specifieke handelingen die gesteld worden zijn dit de mogelijke straffen: 

  • aantasting van de seksuele integriteit wordt bestraft met opsluiting van vijftien jaar tot twintig jaar;
  • voyeurisme wordt bestraft met opsluiting van tien jaar tot vijftien jaar;
  • niet-consensuele verspreiding van seksueel getinte inhoud wordt bestraft met opsluiting van vijftien jaar tot twintig jaar;
  • niet-consensuele verspreiding met kwaadwillig opzet of uit winstbejag van seksueel getinte inhoud wordt bestraft met opsluiting van vijftien jaar tot twintig jaar en met geldboete van tweehonderd euro tot tienduizend euro;
  • verkrachting wordt bestraft met opsluiting van twintig jaar tot dertig jaar.
advocaat incest

Veelgestelde vragen over incest

Wanneer een minderjarige (jonger dan 18 jaar) in een familiale context bij seksuele handelingen zonder toestemming betrokken worden, is er steeds sprake van een misdrijf. De incestfactor maakt de straffen zwaarder. 

Wanneer er toestemming wordt gegeven tussen (groot) ouders en hun meerderjarige afstammelingen of tussen meerderjarige broers en zussen. De leeftijdsgrens om geldig te kunnen toestemmen is dus 18 jaar. 

In het laatste geval gaat het om seksuele handelingen zonder geldige toestemming tussen meerderjarige familieleden.

We begrijpen als gespecialiseerde advocaat in incestzaken het essentiële belang van constante bereikbaarheid. Daarom kunt u ons op elk moment van de dag, 24/7 bereiken. Ons telefoonnummer is 0487 44 07 20.

Wij zijn enorm tevreden over haar werk, inclusief haar vriendelijkheid en discretie. Ik zou aan slachtoffers van zedenzaken zeker en vast haar aanraden als raadsvrouw, ze is een klasse madame (in de positieve zin)!
Zwijgrecht verdachte
M.
Super bedankt voor al je hulp en begrip, je bent een super goede advocate mijninziens en eentje die ook heel empathisch en liefdevol is naar haar cliënteel, niet louter zakelijk. Deze perfecte combi niet velen gegeven. Dankjewel daarvoor.
Zwijgrecht verdachte
Rani
Professioneel, gedreven en met een duidelijke visie. Een ruwe diamant onder de Belgische strafpleiters. Absolute aanrader!
Zwijgrecht verdachte
Sharon

Hoe werken wij

Bespreek uw
probleem

Bij ons kan u discreet en vertrouwelijk terecht. Praat 24/7 met een advocaat gespecialiseerd in aanranding. Wij bieden graag een luisterend oor.

Ontvang
vrijblijvend advies

Door onze uitgebreide ervaring in aanrandingszaken weten wij als geen ander hoe wij jou kunnen bijstaan. Ons eerste gesprek is altijd volledig gratis en vrijblijvend.

Professionele
bijstand

Als u er na ons adviserend gesprek van overtuigd bent dat wij jou ook in de verdere procedure kunnen bijstaan, doen we dit met volle overgave. Op deze manier ontvang jij de juridische verdediging die je verdient.

× Advies nodig?