Kindermisbruik melden 

meldpunt kindermisbruik

Als advocaat zedenfeiten ontvangen wij vaak vragen over seksueel misbruik en kindermishandeling. Één van de veelvoorkomende vragen gaat over het melden van kindermisbruik. Hieronder geven we een overzicht van kindermisbruik meldpunten in Vlaanderen:

  • Vertrouwenscentrum Kindermishandeling
  • Nupraatikerover.be
  • 1712
  • Politiediensten
  • Child Focus
  • Zorgcentra na seksueel geweld (ZSG)
  • Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW)

Vertrouwenscentrum Kindermishandeling (VK) 

Het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling is gemandateerd door de Vlaamse Regering als Centrum voor hulpverlening bij kindermishandeling, seksueel misbruik en/of verwaarlozing. 

In elke provincie en in het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest is er een Vertrouwenscentrum Kindermishandeling. 

Elk team is multidisciplinair samengesteld (medische, psychologische/pedagogische en sociale functie). De hulpverlening van het Vertrouwenscentrum is kosteloos. Ook hulpverleners kunnen het vertrouwenscentra bereiken voor advies, consult en coaching.

Het VK heeft in 2021 7.535 meldingen gekregen, over in totaal 10.070 kinderen en  jongeren in Vlaanderen en Brussel. 

De stap naar hulpverlening is vaak groot. Daarom is het van belang om deze zo toegankelijk mogelijk te maken. Heb je vragen over geweld, seksueel misbruik of  kindermishandeling? 

1712

Burgers kunnen contact opnemen met het nummer 1712 of chatten of e-mailen via www.1712.be, een initiatief van het Vertrouwenscentra Kindermishandeling. 1712 is er zowel voor minderjarigen als voor volwassenen. De hulplijn is gratis en anoniem. De medewerkers van 1712 luisteren naar je verhaal en verwijzen je eventueel door naar gepaste hulpverlening.

Nu praat ik erover

Nupraatikerover.be is een chat voor jongeren die vragen hebben over of slachtoffer  zijn van mishandeling of verwaarlozing en iedereen die te maken krijgt met seksueel geweld. Nupraatikerover.be is eveneens een initiatief van Vertrouwenscentra Kindermishandeling. Minderjarigen kunnen anoniem chatten met één van de gespecialiseerde medewerkers.

Politiediensten

Voor uiterst dringende hulp kan de politie gecontacteerd worden via noodnummers 101 of 112. Je kan ook bij elk politiekantoor terecht om aangifte te doen.

De politiediensten of het parket kunnen los van elke aangifte ook kennis krijgen van strafbare feiten van kindermisbruik. Vervolgens kan er een strafonderzoek geopend worden. 

Child Focus

Child Focus stelt dat online seksueel misbruik van kinderen dramatisch is toegenomen. Miljoenen beelden gaan dagelijks rond door enkele kliks. Achter elk beeld schuilt een reëel kind. Om die reden hebben zij het meldpunt misbruikbeelden.be opgericht.

Zorgcentra na seksueel geweld

Indien er sprake is van seksueel geweld, kan er ook op elk moment contact worden opgenomen met een medewerker van de Zorgcentra na seksueel geweld (ZSG). 

Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW)

Als er binnen de relatie of het gezin nood is aan ondersteuning bij het omgaan met  geweld, kan er hulp worden gezocht bij het CAW. 

Het CAW tracht het geweld bespreekbaar te maken en biedt ondersteuning. Zij zoeken daarbij naar de oorzaken en de stressbronnen en geven ook informatie en inzicht in  geweld- en relatiedynamieken. 

Advocaat gespecialiseerd in kindermisbruik 

Kindermisbruik kan worden gecatalogeerd onder verschillende strafbaarstellingen afhankelijk van de specifieke situatie en de aard van het misbruik. Het kan dus ook zeker in jouw belang zijn om een gespecialiseerde advocaat te raadplegen voor deze materie. Wij staan steeds voor jou klaar in elke situatie en kunnen jou ook helpen bij het vinden van een meldpunt.

Sanne De Clerck

Sanne De Clerck

Sanne De Clerck is al jarenlang gespecialiseerd in strafrecht en zedenfeiten. Het is haar passie om op te komen voor de rechten van een ander. Via de website Advocaat Zeden wenst zij iedereen te informeren aangaande zedendelicten en strafrechtelijke procedures.
advies delen met anderen

Inhoud

× Advies nodig?